ZELF FRIET MAKEN.
Moeilijk? Echt niet!
Schil 1 kilo vastkokende aardappelen voor 4 personen, en snijd ze in dikke frieten. Goed droog deppen.
Verhit olie in een (frituur) pan tot 160 graden. Bak de frieten in 4 porties 5 minuten in de hete olie. Goed laten uitlekken in een vergiet. Verhoog de temperatuur van de olie naar 185-190 graden en bak de frieten nog eens 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Bestrooi ze met zout of frietkruiden naar smaak. Eet smakelijk!
Goede dipsaus:
Meng 2 dl mayonaise met 1 dl zure room en 3 fijngesneden zongedroogde tomaten.
AARDAPPELKOEKJES
Nodig:
600 gram aardappelen
3 eieren
2 uien
2 eetlepels bloem
2 theelepels zout
half kopje olie
Klop de eieren los in een grote kom. Pel de uien en rasp ze fijn. Voeg de uien, de bloem en het zout bij de eieren. Schil de aardappelen en rasp ze grof boven een vergiet. Druk het vocht uit de aardappelen en voeg ze direct toe aan het het ei/ui-mengsel.
Verhit wat olie in een koekenpan en schep het mengsel met een eetlepel in de hete olie. Druk ze wat plat totdat het koekjes zijn. Bak de aardappelkoekjes op laag vuur aan beide kanten in ongeveer 3 minuten bruin en krokant. Neem ze uit de pan en houd ze warm terwijl je de rest van de koekjes bakt.
Lekker met een salade van rucola en kropsla.
EXOTISCHE ROERBAKSCHOTEL MET MANGO
Nodig:
4 aardappels 400 gram kipfilet 2 eetlepels olie 1 eetlepel kerriepoeder 250 gram chinese kool of paksoi schijfjes mango (kan ook uit blik) 1 blikje bamboescheuten 1 eetlepel sesamolie 1 eetlepel honing 1 eetlepel ketjap 1 eetlepel sesamzaadjes peper, zout, cayennepeper
Schil de aardappels, kook ze in 15 minuten bijna gaar en snij ze in partjes (wedges). Snij de kipfilet in blokjes en bak deze in hete olie samen met kerriepoeder 5 minuten. Snij de chinese kool/paksoi in reepjes en bak deze even mee. Schep de mangoschijfjes en bamboescheuten erdoor en bak even mee. Breng op smaak met peper en zout en schep alles in een schaal met een deksel om warm te houden. Verhit opnieuw wat olie in de wok en bak hierin de aardappelpartjes mooi bruin en gaar. Voeg halverwege de baktijd de honing, ketjap en cayennepeper toe. Voeg het kipmengsel toe en bak nog even door. Maak het gerecht af met de sesamzaadjes. Eet smakelijk.